Teléfon: 647 961 946   

 

 

Certascan.com

CIRCUIT DE LA PICA D'ESTATS

34. Del refugi de Broate al de VallFerrera per la Pica d'Estats

  • Desnivell: +1408, -1668 m.
  • Horari: 7.10 h.
  • Dificultat: *** Les tarteres són molt incòmodes i dretes de pujar, també passarem una gelera per pujar a la Pica i el recorregut és molt llarg.
  • Época: Fins el juliol encara trobarem neu a la zona alta, i alguna nevada al setembre o octobre poden romandre fins l'hivern.

Aquesta etapa molt més dura que l'anterior, recorre una zona de inhòspites tarteres treballades i mogudes pel gel, en les quals encara es poden veure les antigues rimaies que va formar la glacera. Per pujar les tarteres que arriben al coll anirem un pas amunt i un altre baix, fent penós aquest tram d'ascensió. Aquest tram també conserva la neu fins ben entrat l'estiu motiu pel qual és millor preveure portar piolet i grampons fins a mitjans de juliol.

0.0 h. Refugi de Broate, 2200 m. Del refugi anem a buscar el riu que baixa del SE, del coll entre el Guins de l'Ase i el pic de Sotllo. Seguim les fites que els primers metres pugen ben a prop del torrent.

0.25 h. Bifurcació de torrents, 2320 m. Seguim el torrent de la nostra esquerra per un camí on anem sempre força enclotats i on la vista és gairebé inexistent. El camí es suavitza encara que sempre seguim pujant per roques i després gira cap a l'est. Al final trobem la tartera de pujada al coll, on si trobem neu serà potser més difícil, però si estem habituats a caminar per neu, serà més còmode de pujar.

2.0 h. Coll entre el Guins de l'Ase i Sotllo, 2864 m. Si la pujada era dreta, la baixada cap a l'estany de Barz és tant o més vertical, per la qual cosa posarem molta atenció si anem en grup perquè no li caiguin pedres als companys. Pugem uns metres a buscar l'itinerari que va flanquejant cap a l'est pel vessant francès en direcció al coll de Riufred entre el Montcalm i la Pica d'Estats. Des d'aquí pugem més suaument i per camí fresat fins la Pica.

3.25 h. Pica d'Estats, 3143 m. Tornem pel mateix itinerari fins el coll i seguint el llom podrem pujar fàcilment fins el cim del Montcalm.

4.05 h. Montcalm, 3077 m. Des d'aquesta punta molt transitada pels francesos, tornarem al coll de Riufred i seguirem en direcció a l'estany de Barz, si bé no baixarem fin aquest, si no que seguirem en direcció sud fins el Port de Sotllo.

5.10 h. Port de Sotllo, 2894 m. Baixem directament per la tartera en direcció sud cap a l'estany d'Estats. El camí és força visible, però incòmode de baixar pel pendent i deixem el fons de la canal a ma dreta. Quan arribem als replans, travessarem a la dreta, i seguirem pel costat del riu que també travessem. Passem un petit turó que ens queda a l'esquerra, on hi ha instal·lada una emissora d'emergències per accidents.

5.25 h. Estany d'Estats, 2480 m. Flanquegem l'estany per la dreta, i travessem la sortida d'aigües, baixant per l'esquerra, però uns 40 metres de desnivell més a baix tornem a travessar el riu i seguim pel seu costat dret fins l'estany.

5.45 h. Estany de Sotllo, 2346 m. Seguim el riu per la dreta i passarem uns graons rocosos per arribar als Plans de Sotllo i més tard uns nous replans. A partir d'aquí, comença la zona boscosa més atapeïda, on el barranc es tanca i veurem un pont per travessar el riu.

6.30 h. Llano de la Socalma, 2130 m. Seguim el riu per l'esquerra i poc a poc ens anem allunyant d'aquest (atenció de no seguir pel barranc de Sotllo). Seguim el flanqueig per les Pales d'Areste sense perdre gaire alçada. Finalment deixem una cruïlla a l'esquerra que ens portaria a l'estany d'Areste i continuem el descens més dret al sud fins el refugi.

7.30 h. Refugi de Vallferrera, 1940 m.