Teléfon: 647 961 946   

 

 

Certascan.com

CIRCUIT DEL MONT-ROIG

29. Del Refugi de Certascan al Refugi del Mont-roig, pels estanys

  • Desnivell:+1310, -1260 m.
  • Horari: 7.20 h.
  • Dificultat: *** Si bé no hi han passos complicats, és un itinerari llarg i haurem de saber orientar-nos.
  • Época: Des de mitjans de juny fins les primeres nevades a finals de novembre. A la tardor però, podem trobar trams glaçats.

És una etapa fantàstica en la que podrem gaudir de la vista d'innumerables llacs, més d'una vintena, cada un amb les seves característiques particulars que el fan únic. A més seguirem el torrent de la Roia de Mollàs en un marc d'incomparable bellesa.

0.0  h. Refugi de Certascan, 2240 m. Seguim l'itinerari nº 9 fins el coll de Certascan.

1.25 h. Coll de Certascan, 2600 m. Del coll baixem directament la valleta que s'obre a l'oest, al principi sense traces de camí. Després trobem algunes fites i pintura pel torrent que primer baixem per la seva esquerra fins els 2510 m. Aquí el creuem a la dreta i seguirem la baixada fins que la canal s'eixampla, arribant a uns replans a 2400 metres, d'on podrem veure els estanys Blaus o de Guerossos.

1.45 h. Replans a 2400 m. Travessem novament a l'esquerra del riu seguint sempre en direcció oest.

1.50 h. Estany Blau de Dalt, 2370 m. De fet el camí no passa al costat del llac, si bé si tenim temps és interessant de fer-ho. Seguim en direcció Sud cap a l'estany Blau del Mig a 2350 metres, i ens haurem d'agafar una mica amb les mans per flanquejar aquestes plaques de pissarres.

Després passem un altre petit estany sense nom a 2300 m., i el camí més fàcil deixa el curs del riu, ja que ara forma una cascada. Seguim en direcció S, buscant el millor pas entre esglaons herbats i passem una primera canal.

2.15 h. Canal, 2210 m. Trobem aquesta segona canal molt més ampla i la seguirem cap a l'oest fins l'estany ben visible.

2.25 h. Estany Blau Inferior, 2150 m. Travessem el llac per la seva sortida d'aigües i remuntem un esperó cap a l'oest, seguint rastres de bestiar en direcció a un coll que ens separa de l'estany de Flamisella, al que arribem ràpidament.

2.55 h. Estany de Flamisella, 2207 m. Passem el llac pel seu desguàs i fem una travessa ascendent en direcció SW per anar a buscar a un coll. A partir d'aquest, comença la baixada en direcció oest, seguint la pintura, ja que no és un camí molt visible. Després seguirem el descens en direcció NW i entrem al bosc en un terreny molt més dret, per flanquejar finalment fins el final de la pista.

3.40 h. Font de la Costa, 1880 m. Agafarem el camí al nord ben visible que fent ziga-zaga supera el dret pendent fins l'Estany Xic.

4.20 h. Estany Xic, 2030 m. Podem veure des d'aquí l'estany del Port i el port de Tavascan o de Marterat ben a prop. Travessem pel sud el desguàs de l'estany Xic, mantenint l'alçada sota els falders del pic de l'Estany i finalment pujarem seguint uns esglaons rocosos pel riu d'Escobes.

5.05 h. Estany de Mariola, 2273 m. Voregem l'estany per l'oest i pugem cap el coll de la Ribereta a 2400 metres entre els pics de Mariola i la Roca Espana. Baixem una canal ben evident, on es conserva la neu fins ben entrat l'estiu i quan arribem a l'alçada de l'estany de la Ribereta de Dalt, anem a la dreta per poder-lo veure.

5.55 h. Estany de la Ribereta de Dalt, 2238 m. Baixem pel costat del torrent i ràpidament arribem a l'estany de la Ribereta de Baix a 2203 m. Travessem la seva sortida d'aigües i per la dreta del riu, baixem un fort pendent fins que a mitja pendent, al costat esquerra del riu seguirem unes traces de camí que se separen del riu i segueixen després baixant al SE, fins un estany amb un color verd molt característic.

6.25 h. Estany de Mollàs, 2020 m. Girem cap el SW en direcció al torrent de la Roia de Mollàs i el remuntem per la dreta, arribant ràpidament al Clot de l'Escala, envoltat de verticals espadats de roca.

6.55 h. Clot de l'Escala, 2100 m. L'únic punt feble per poder continuar és la cascada que forma el riu. El camí passa arran de l'aigua i hem de vigilar a la tardor que es pot formar bastant de gel en aquest tram.

7.10 h. Estany de Llavera, 2190 m. Deixem l'estany a l'esquerra i girem a l'oest seguint el riu. Creuem la sortida d'aigües de l'estany inferior de la Gallina i pugem els pocs metres que ens separen del refugi.

7.20 h. Refugi del Mont-roig (Enric Pujol), 2290 m.