Teléfon: 647 961 946   

 

 

Certascan.com

43. AL REFUGI DE CERTASCAN
De França, per Prat Matau

Descarregar track pel GPS

  • Desnivell: +882, -456 m.
  • Horari: 4.50 h.
  • Dificultat: *** L'única dificultat són les escales i passamans instal·lats a l'inici, i que el camí és marcat només amb fites.
  • Época: Al juny encara podem trobar una mica de neu. Del juliol al novembre sense neu (excepte per nevades ocasionals).

 

Aquest recorregut és l'accés més curt fins al refugi de Certascan des del vessant francès, ja que comencem a caminar als 1820 metres d'alçada quan tots els altres itineraris surten des dels 1000 metres, perquè no tenen pistes d'aproximació.

0 kms. De Prat Matau i l'estació d'esquí de Guzet-Neige, seguirem la pista que puja fins les cabanes de Gérac a 1820 m. Aquí encara segueix la pista fins els 1900 metres, si bé és gairebé intransitable.

0.0 h. Cabanes de Gérac, 1820 m. Seguim la pista i després unes fletxes ens indiquen el camí que passa entre grans blocs de granit dinamitat, baixant per unes escales i passamans de ferro per arribar a l'estanh dera Pieda a 1920 m. Vorejem l'estany i seguim el torrent per l'esquerra.

0.35 h. Estanh dera Astun, 1970 m. El camí es va separant de l'estany i va guanyant alçada fins un collet d'on veurem la cabana de Turquilla en una zona de replans, sempre seguint les fites que ens marquen el camí.

1.05 h. Cabana de Turquilla, 2065 m. La cabana és força bonica i feta amb pedra, si bé no té matalassos. Seguim un petit torrent en direcció SE (no el que passa a tocar de la cabana) i deixem a la dreta l'estanh dera Reglissa, que si volem el podríem visitar, afegint uns 15 minuts més al recorregut. Arribarem a un estany marcat als mapes però no li posen cap nom.

1.20 h. Estany, 2160 m. Hi ha un cartell indicador cap a l'esquerra a la Vall d'Ars, que no seguirem. Passem per la dreta de l'estany i seguim el torrent per una zona força dreta fins una altra bassa a 2270 m., orientant-nos sempre amb les fites. Seguirem en direcció SE i deixem una marcada canal a l'esquerra fins un collet que ens dona vistes cap a la Vall d'Ars.

1.50 h. Coll a 2340 m. Aquí canviem totalment la direcció que hem seguit i anem per uns replans herbats que flanquegen en direcció SW, passant sota el pic de Turquilla. Hi han fites per tot arreu, així que és millor seguir la nostra intuïció entre els grans blocs granítics fins el coll.

2.20 h. Coll de Turquilla, 2426 m. Baixem encara entre blocs cap a uns replans i basses a 2300 metres Seguim aquests replans, fins que l'estany de Colatx ens queda a l'est, tot seguint les marques de pintura, fins el mateix estany.

2.50 h. Estany de Colatx, 2209 m. Flanquegem per la seva vora i seguim al sud, trobant algunes traces de camí i fites que passen més amunt d'una gran placa de granit. Anirem perdent alçada en aquesta zona un xic complexa, però seguint la pintura, si no volem perdre el camí fins l'estany de Senó.

3.10 h. Capçalera de l'estany de Senó, 2137 m. Podem tornar pel recorregut normal, però és més interessant vorejar aquest estany per la vora oest. Sense camí marcat, però sense problemes, abandonem les marques de pintura i anem per la vora de l'estany, travessant aiguamolls. Al final de l'estany continuem per la vora dreta del torrent i abans de l'estany Romedo de Dalt, travessem a l'altre costat del riu, i flanquejarem l'estany per la vora est.

3.35 h. Estany Romedo de Dalt, 2114 m. D'aquí seguim l'itinerari nº 24 fins al refugi.

4.50 h. Refugi de Certascan, 2240 m.