Teléfon: 647 961 946   

 

 

Certascan.com

28. TRAVESSA A NOARRE i GRAUS, 1593 m.

Descarregar Track pel GPS

  • Desnivell: +400, -1280 m.
  • Horari: 4.35 h.
  • Dificultat: ** L'única dificultat per emprendre aquest recorregut és la orientació.
  • Época: Des de mitjans de juny fins les primeres nevades a finals de novembre

 

Encara que les bordes de Noarre, són força atractives i es troben en un bonic lloc, aquesta travessa, que també segueix la travessa del Pirineu, cobra tot el seu sentit per poder conèixer tots els estanys Blaus, i igualment ens pot servir de retorn cap a Tavascan. Potser molt interessant finalitzar una estança al refugi de Certascan fent aquest recorregut, i per això el més fàcil es aprofitar el servei de tot terreny del poble, perquè ens pugin a Canalada i vinguin a buscar-nos a Graus.
Les bordes de Noarre no tenen accés amb vehicle i malgrat això estan molt ben conservades. Els únics habitants que pujaven de Tavascan a viure bona part de l'any quan portaven els ramats a la muntanya, són cada vegada més reacis a pujar així com els forasters que van comprar i arreglar alguna borda, per la qual cosa molts dies no veurem a ningú. Podem aprofitar a fer el pic de Certascan, per l'itinerari nº 9, allargant el recorregut en 1.15 h.


0.0 h. Refugi de Certascan, 2240 m. Seguim l'itinerari nº 9 fins el coll de Certascan.

1.25 h. Coll de Certascan, 2600 m. Del coll baixem directament la valleta que s'obre a l'oest, al principi sense traces de camí. Després trobem algunes fites i el torrent que primer baixem per la seva esquerra fins els 2510 m. Aquí el creuem a la dreta i seguirem la baixada fins que la canal s'eixampla, arribant a uns replans a 2400 metres, d'on podrem veure els estanys Blaus o de Guerossos.

1.45 h. Replans a 2400 m. Travessem novament a l'esquerra del riu i abans dels estanys ens anirem decantant cap al Sud.

1.50 h. Estany Blau de Dalt, 2370 m. Encara que el camí no passa per aquest estany, és interessant d'arribar-hi. Seguim en direcció Sud cap a l'estany Blau del Mig a 2350 metres, i ens haurem d'agafar una mica amb les mans per flanquejar unes plaques de pissarres. Després passem un altre petit estany sense nom a 2300 m., i el camí més fàcil deixa el curs del riu, ja que ara forma una cascada. Seguim en direcció S, buscant el millor pas entre esglaons herbats i passem una canal.

2.15 h. Canal, 2210 m. Trobem aquesta segona canal molt més ampla i la seguirem cap a l'oest fins l'estany ben visible.

2.25 h. Estany Blau Inferior, 2150 m. Travessem el llac per la seva sortida d'aigües i seguim baixant el curs del torrent per la dreta fins arribar a uns replans i aiguamolls on antigament hi hauria un llac.

2.55 h. Pleta de Guerosso, 2000 m. Travessem aquest replà a la dreta, ja que abandonem el riu de Guerosso que hem anat seguint durant tot el descens. Al final del replà hi ha un petit orri enfonsat. Baixarem directament 40 metres de desnivell bastant drets, per trobar el camí que travessa el riu del Flamisella. El camí s'endinsa pel bosc amb giragonses les quals hem d'intentar no perdre (als 1880 metres hi ha una cruïlla poc visible que flanqueja tota la muntanya de Causes per sortir a la Font de la Costa). Seguim baixant apropant-nos després a les cascades del riu de Guerosso.

3.25 h. 1850 m. El camí segueix encara que separat del riu la direcció d'aquest, i gràcies a que ara el camí està marcat amb pintura no perdrem el camí principal que segueix per dins del bosc d'avellaners i bedolls fins arribar prop de les bordes.

3.55 h. Noarre, 1593 m. Aquí podríem seguir un camí en direcció oest que ens portaria a la pista de la Font de la Costa en 10 minuts.

Però per baixar a Graus baixarem directament cap al riu en direcció E, cap un petit pont de troncs. El camí força bonic ressegueix al principi prop de les cascades del riu de Noarre. Poc a poc ens anem separant del riu i flanquejarem pel costat de l'embassament de Graus. Arribem a la resclosa i més tard a un pont que ens portarà al costat del Càmping masia Bordes de Graus, que té una zona habilitada com refugi i la pista.

4.35 h. Bordes de Graus, 1360 m.