Teléfon: 647 961 946   

 

 

Certascan.com

25 Travessa dels 11 llacs Romedo, Guiló, Colatx, Senó, etc.

Descarregar track GPS

  • Desnivell: +-690 m.
  • Horari: 5.35 h.
  • Dificultat: ** Camins molt planers i amb poc desnivell, si bé haurem de buscar l'itinerari, ja que els senders quan existeixen són molt poc marcats. Fotos 14.
  • Época: Des de mitjans de juny fins les primeres nevades a finals de novembre

 

Si l'itinerari 24 és magnífic, no hi han paraules per descriure aquest recorregut molt més complert i que recorre tots els estanys d'aquesta contrada. Al paisatge relativament endolcit de la zona dels Romedos, oposarem l'indret impressionant, solitari i salvatge dels successius estanys de Guiló que ens aniran apareixent sobtadament.

L'estany Romedo de Baix està aprofitat per produir electricitat i el poden omplir amb l'aigua del llac de Certascan o pujar-la des de la presa de Graus. Per sort, totes aquestes conduccions que comuniquen els llacs estan soterrades i pràcticament no queden restes dels treballs que es van realitzar.0.0 h. Refugi de Certascan, 2240 m. Seguim l'itinerari nº 24 fins l'estany Romedo de Dalt.

1.05 h. Estany Romedo de Dalt, 2114 m. Quan arribem prop de l'aigua, ja es veu per la vall que baixa cap al Sud, l'estany Romedo de Baix a on ens dirigim. Passem prop d'uns salts d'aigua i seguim les marques de pintura sempre per la riba dreta del torrent. Quan el torrent fa un engorgat, no seguirem el marcat camí que segueix pel costat, si no que ens allunyem girant a la dreta. Passem unes canals de roca agafant-nos amb les mans i seguim el camí al costat de l'aigua fins la pista forestal.

1.30 h. Estany Romedo de Baix, 2007 m. Seguim la pista a ma esquerra i arribem a la presa que travessem. Segueix una curta pujada i baixada que ens retorna al costat del torrent. Quan el curs del riu s'estreny travessem a l'altra banda (oest) i arribem a un petit estany que no surt marcat a molts mapes.

1.50 h. Estany, 2015 m. Voregem aquest petit estany i els meandres que fa per la nostra esquerra i arran d'aigua, deixant les marques de pintura per l'altra banda de l'estany que porten al Port de l'Artiga. Al final el camí es separa una mica del torrent fins un altre estany que ens queda a baix.

2.20 h. Estany inferior de Guiló, 2050 m. Aquest estany de poca profunditat ens mostra una sorra blanca i fina, i segons l'època de l'any, el trobem gairebé tot cobert d'herba. Ens dirigim a l'oest sense traces de camí en direcció al torrent que baixa de l'estany de Guiló i quan el pendent es fa més dret, als 2100 metres travessem el torrent. Seguim pujant deixant el riu a l'esquerra, ja sigui ben a prop o més separats per buscar el pendent més suau.

2.50 h. Estanys Superiors de Guiló, 2204 m. El voregem pel costat est i una desena de metres per sobre seu. A la seva capçalera, travessem el riu abans d'un altre petit estany i pujarem per la banda oest del torrent, tot buscant el millor camí entre els blocs de granit.

3.10 h. Estany Superior de Guiló, 2250 m. Aquest estany sí que ja és el superior de veritat. D'aquí pugem en direcció a l'oest en direcció a un coll a 2270 m., que ens portarà desprès d'una curta baixada sense camí fins un altre estany.

3.30 h. Estany de Colatx, 2209 m. Flanquegem per la seva vora i seguim al sud, trobant algunes traces de camí i fites que passen més amunt d'una gran placa de granit. Anirem perdent alçada en aquesta zona un xic complexa, però seguint la pintura, si no volem perdre el camí fins l'estany de Senó.

3.50 h. Capçalera de l'estany de Senó, 2137 m. Podem tornar pel recorregut normal, però és més interessant vorejar aquest estany per la vora oest. Sense camí marcat, però sense problemes, abandonem les marques de pintura i anem per la vora de l'estany, travessant aiguamolls. Al final de l'estany continuem per la vora dreta del torrent i abans de l'estany Romedo de Dalt, travessem a l'altre costat del riu, i flanquejarem l'estany per la vora est.

4.15 h. Estany Romedo de Dalt, 2114 m. D'aquí seguim l'itinerari nº 24 fins al refugi.

5.35 h. Refugi de Certascan, 2240 m.